国际竞争,新歌剧院, OSLO
NORWEGIAN GOVERNMENT / 2000
Oslo, Norway
The new structure, consisting of crystalline layers that are clearly visible from a distance, becomes a symbolic and powerful icon: an emblem in the context of the city.

This is achieved by creating a composition inspired in the natural forms of the crystalline ice structures, which are in dramatic contrast with the orthogonality of the urban landscape.

The materials -cement and glass- allow for the building to clearly stand out in its environment. The changing daylight and the night lighting make the building’s transparencies more visible as they shine in the distance and are reflected in the sea.

As for its uniqueness, the composition strategy is similar to other architectures that contrast with their surroundings, such as the Sydney Opera House or the most recent Guggenheim Museum and the San Sebastian Auditorium. The main difference is that its appeal is based not only on the external perception as a sculpture but also in the exploitation of all the possibilities of creating a new "geographical building” that offers a privileged view of the city and landscape from the inside.

The materials used can allow us to obtain two main textures: concrete in most of the structure and a very light and transparent skin, achieved with the glass and supported by a metal structure. The treatment of concrete can vary but always keeps its texture and color to differentiate it from the ocher and gold tones of the main theatre, gem of the project.